Koratringen loggaKoratringen loggaKoratringen logga

Historia

100919anastasia.jpg

Koratkatten skal ha fått sitt navn av Kong Rama V i Thailand etter provinsen Korat i nordøst Thailand, hvor den opprinnelig kommer fra. I Thailand ansees koraten som en lykkekatt, fordi den har farge som regnskyer, sølvskjær som penger, og øyne med farge som nyspiret ris. Hele kattens utseende peker mot velstand. I et gammelt dikt sies det "Koraten har kroppsfarge som Doklao (en sølvgrå blomst), pelsen er glatt med røtter som skyer og tupper som sølv. Øynene skinner som duggdråper på et lotusblad". Mer poetisk kan det ikke sies.
Thaifolket verdsetter koraten som symbol på hell og lykke så høyt at katten blir gitt som gave til mennesker som har stor respekt og sosial anseelse. Eieren setter så stor pris på sin korat, at han låser huset når han drar hjemmefra. Dette er ikke vanlig praksis i Thailand - men sin korat vil han ikke miste for alt i verden.

Koraten er en renavlet rase i motsetning til andre raser. Den har fått sin spesielle skjønnhet etter å ha levd fritt i naturlige omgivelser i flere hundre år - uten menneskets innblanding. Forfedrene til koraten er en jungelkatt som kanskje ennå lever i noen av de mest avsidesliggende områder av Thailand. Den har selv valgt sine partnere, og etter naturens lover betyr det at kun de beste og sterkeste katter overlever for å føre slekten videre.
I nasjonalbiblioteket i Bangkok finner man minst ni gamle håndskrifter som stammer fra Ayudhyatiden (1350-1767). I disse skriftene finner man håndmalte kattebilder og små vers som beskriver rasens hovedtrekk og hvilken type magiske evner hver rase har. Ut fra disse beskrivelsene kan man konkludere med at koraten faktisk har levd uforandret i mer enn 700 år.

Det finnes ingen varianter av korat. Siden det var en populær rase på grunn av dens lykkebringende egenskaper, har man i Thailand drevet med oppdrett av korat i flere hundre år. Den første korat som ble vist offentlig, gikk under navnet blå siameser, og ble utstilt på en britisk katteutstilling i 1896. Katten ble diskvalifisert som siameser, men vant blant "russisk blå og andre blå katter".

Det var først i 1959 den første korat ble importert til USA, da Mrs. Johnson fikk et koratpar i gave fra Thailand. I årene fremover ble det importert flere korater til USA.
Til Skandinavia kom en drektig korat i 1974 og deretter mange flere importer fra Thailand. USA, England, og Australia.Til Skandinavia kom koraten i 1974.